• CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH

      CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH . Untuk ceria bersama anak dan dalam masa yang sama membimbing mereka menjadi insan yg seimbang sebagai hambaAllah memerlukan satu seni dan pada masa yang sama ada elemen berfikir yang banyak juga.  . Dalam dunia bergaul dengan anak-anak ini banyak juga yang memerlukan strategi selain kesabaran dan disiplin yg …

  • Children are Amazing

    7 Things … What my children has thought me… As the saying goes… children is never too young to understand LOVE…. and unfortunately REJECTION too.. Bahasa paling awal anak belajar adalah bahasa perasaan, komunikasi perasaan, bicara perasaan dan hati. Sejak janin lagi anak ini sudah dapat merasai getaran tenaga perasaan dan jiwa ibu mereka dan …

  • AWAS! Anak kita belajar dari Alam Kehidupan Mereka Sendiri, Bagaimana ya?

    1. Sekiranya kita sering memberi perhatian semasa anak kita bercakap anak akan belajar budaya bercakap sopan. Orang cakap kita dengar dan cuba faham   2. Sekiranya mereka selalu digesa-gesakan paksa buat itu dan ini dia belajar untuk mendapat sesuatu melalui paksaan.   3.Sekiranya kita sering munkir janji kepada anak kita anak akan belajar untuk tidak …

  • Tips Anak Mendengar Kata

      Pastikan anak anda rasa kehadiran anda. Untuk itu maknanya kena kurangkan intai handphone. Cuba fokus kepada anak kita yang sedangmenunggu-nunggu mak dan ayahnya sehari dan ambil dia dari tadika atau taska. Walaupun kita dalam keadan penat pastikan ada senyuman dan nampak excited semasa ambil anak. Kalau penat sangat ngeteh dulu kemudian ambil anak. Sangat …

  • 10 Cara Galakkan Anak Bercakap

    1. Anak bercakap , kita boleh stimulate sepanjang masa. Bukan bila dia dah start 1 tahun, 2 tahun, tapi mmg sejak dia lahir kita perlu biasakan bercakap dengan dia. Jadi kerja kita setiap hari bercakap sebab anak anak ni perlukan foundation utk bercakap jauh lebih awal dari waktu sepatutnya dia cakap. Waktu pakai baju, tukar …

  • Internal Teachers Training 4.0

    Syukur kepada Allah kerana dengan kasih sayang dan rahmatNya ITT 4.0 telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya pada 16 & 17 September 2017 yang lalu. Alhamdulillah! Untuk makluman, dalam setahun kami ada 4 kali training. Ini menunjukkan bahawa NLI Education sdn bhd tersangatlah komited dalam melahirkan generasi guru yang berkualiti sekaligus berpemikiran kreatif, kritis dan inovatif …

  • 9 Tips Bonding dengan anak

      āš”SEMINAR : Communication For Successful Family  . šŸ—“30 September 2017 šŸ Dewan Seminar Menara Razak, UTM KL šŸ•˜9.00 Pagi- 5.00 Petang . šŸ“¢Penceramah: . āœ…Tuan Ahmad Shafiai Uda Jaafar @ PakUtih (Juruperunding Keluarga dan Kanak-kanak . šŸ”‹Modul 1 (30%):  Suami Hensem, Isteri Ohsem  . āœ…Noor Hayati binti Abdul Hamid (Konsultan Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Principal …

  • 9 Tips Bonding Dengan Anak

       9 tips bonding dengan anak Masa kita terhadap bersama anak, sayang sekiranya dibiarkan walaupun masa yang ada itu sedikit.  . Seringkali kita terngadah, lalu menyesal kerana tersasar memarahi, menengking, tidak berlembut, tidak meberim nasihat, tidak berjenaka. . Contohnya kita hanya mempunyai masa antara jam 6petang hingga 8malam sahaja, waktu selepas anak pulang sekolah dan …

  • To Listen is To Learn

    Kita sering teruja kalau anak kita dapat buat atau berbicara sesuatu yang diluar tahap pemikiran mereka… Bersediakah kita? Sudah tentu kita punya pelbagai kenangan bersama anak2 semasa cuti Raya Idul Adha yang lalu. Bersetujukah Tn/ Pn kalau saya katakan peluang bersama anak-anak semasa cuti Eidul Adha membawa beberapa pengajaran kepada kita… Anak punya pelbagai ide …

  • Parenting Seminar : COMMUNICATION FOR SUCCESSFUL FAMILY

    Rumahtangga yang bahagia dipengaruhi oleh komunikasi yang positif. Ia juga seterusnya mempengaruhi suasana pertumbuhan sejahtera buat anak-anak.    Suami dan isteri, pasti mempuyai impian anak berjaya dunia & akhirat. Umum juga menyedari bahawa lelaki dan perempuan mempunyai cara berfikir yang berbeza. Cara memahami sesuatu juga ada keistimewaan masing-masing .   Begitu juga dalam menjayakan pendidikan anak-anak. Corak …

  • Sambungan ; Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results

          Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results . Sambungan dari perbincangan Puan Aliya dan suaminya.. . Aliya : Abang, ingat tak bengkel Dr. Rafidah Kastawi tentang Art & Play yang saya nak daftar haritu? . Amin : Ya, ingat. Kenapa dengan bengkel tu? . Aliya : Kita boleh bawa anak-anak berumur …

  • Lukis Apa tu?

          LUKIS APA TU? . Anak-anak suka melukis. Itu cara mereka mengekspresikan diri. Tak percaya? . Dinding rumah siapa yang free dari contengan anak-anak? Pensel, krayon, pensel warna.. Di setiap penjuru, ada sahaja pameran hasil seni anak-anak kita. . Pernah kita tanya anak-anak tentang lukisan tu? Apa yang dia lukis? Siapa yang ada …

  • Workshop: Family Art Basics For Extraordinary Results

    Terima kasih kerana berminat dengan Bengkel Keibubapaan NALURI: Family Art Basics for Extraordinary Results     Kami ingin mengenengahkan bagaimana menggunakan SENI untuk membantu perkembangan anak-anak   Speaker kami, Dr. Rafidah Kastawi  merupakan seorang Kaunselor Berdaftar dan Inspirator di REST akan membincangkan bagaimana ibu bapa boleh menjadikan seni sebagai medium untuk anak dan ibubapa mengenali dan …

  • Kalau Kita Sayang Anak, Didik Mereka Agar Berdikari

    Di antara budaya yang ada sekarang ialah semua kerja rumah di serahkan kepada pembantu rumah, sehingga anak kita yang sudah pun berumr 10tahun tidak pandai nak bawa pingannya kedapur dan mengharapkan orang lain menyelesaikan kerjanya….ini adalah satu masalah besar…Anak kita tak pandai urus diri mereka lagii pada usia ini. Bagi ibu bapa yang masih muda…pesanan …

  • Melukis Pra Menulis

    Anak-anak seawal usia 1 tahun telah boleh mula memegang pensel dan menghasilkan garisan-garisan atau dalam bahasa orang yang berusia, katanya contengan. Dinding-dinding menjadi kanvas lukisan bergaris sekiranya ibu bapa tidak sempat menyuakan kertas. Malah semua anak sewajarnya diberi access mudah kepada kertas sebanyaknya. Baik, kenapa garis garis, contengan atau lukisan. Semua anak melihat dunia dari …

  • Jom Main Air di Naluri (Children Activity Day)

    Children Activity Day in Naluri come again… Book your date 5 August (around KL branches) or 12 August (Kuala Terengganu) Loading…

  • Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur

    Menginspirasi Anak Bertutur . Alhamdulillah Hari Nuzul Al-Quran tempoh hari di isi dengan bengkel menginspirasi anak bertutur di NALURI Playhouse Kuala Terengganu. Sesi ini di sampai oleh Puan Nurul Izanaa Ab. Rahman ( Patologi Pertuturan-Bahasa). . Sedikit perkongsiaan daripada Pn Ummu Atikah mengenai Bengkel tersebut. . Sesi bersama Speech Therapist semalam sangatlah membuka mata saya, …

  • TADIKA NALURI BUKIT RAJA

        Seronoknya NALURI Bukit Raja. Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan ā€œNatural Learningā€. . ā€œNatural Learningā€ adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan ā€œExperiential dan Project-Based …

  • TADIKA NALURI BANGI 2, SEKSYEN 3

      Seronoknya NALURI Selayang Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan ā€œNatural Learningā€. . ā€œNatural Learningā€ adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan ā€œExperiential dan Project-Based Learningā€ sebagai …

  • PLAYHOUSE NALURI KUALA TERENGGANU

    NALURI PLAYHOUSE KUALA TERENGGANU!   Untuk siapa? Khusus untuk yang anaknya 1-3 tahun, Mengapa Perlu? Peringkat umur 0 hingga 3 tahun merupakan fasa perkembangan paling pesat bagi seorang anak. Minda, tubuh badan serta aspek psikologi berkembang dengan begitu rancak. Malah perkembangan di fasa ini mengalahkan perkembangan di usia lain selepas 3 tahun. Ini kerana bayi …

  • TADIKA NALURI SELAYANG

    Seronoknya NALURI Selayang Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai asas …

  • TADIKA NALURI GOMBAK

      Seronoknya NALURI Gombak Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai asas …

  • TADIKA NALURI MELAWATI

      Seronoknya NALURI Taman Melawati. Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” …

  • TADIKA NALURI BANGI 1

    Pendaftaran Untuk Tahun 2016

      Seronoknya NALURI Bangi! . Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersamašŸ‘‡. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” …

  • Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur

         Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur Jom Hadir ke Bengkel Menginspirasi Anak bertutur yang di sampaikan oleh Pn Nurul Izaana Ab. Rahman *Siapakah beliau?* āœ…Merupakan Terapis Pertuturan Bahasa āœ…Pernah berkhidmat di PPUKM, Cheras selama 5 tahun. āœ…Pernah menganjurkan dan menyampaikan ceramah dalam bengkel terapi pertuturan sejak 2015. āœ…Pernah menjadi konsultant bagi pusat intervensi awal di …

  • Ramadhan Good Deed Tree

    Ramadhan Good Deed Tree ISTIMEWANYA bulan ramadan adalah setiap amal kebaikan kebajikan yang dilakukan akan dilipat gandakan pahalanya dari 10 sehinggalah 700 kali ganda oleh Allah s.w.t. Best kan. . Jadi ibubapa dan guru boleh lah kongsi info keseronokkan ini pada anak supaya mereka banyak – banyak buat baik pada bulan ramadan ini dan untuk …

  • Surah Al-Ma’un, Ramadan dan Kanak-kanak

    Surah Al-Ma’un, Ramadan dan Kanak-kanak Bersesuaian dengan tema Ramadan, anak-anak Holiday @ NALURI with Ramadan di Bukit Raja membedah Surah Al-Ma’un. Mereka mendengar surah, membacanya dan menghafaznya. Guru turut membuat sesi story telling menerangkan intipati surah ini. Secara santai anak-anak dapat memahami isi kandungan surah ini. Mengambil pengajaran dari isinya mengenai anak-anak yatim, anak-anak mendalami …

  • Aktiviti Bunga Cinta Ramadan Saya

      Aktiviti Bunga Cinta Ramadan Saya . Surah al Bakarah ayat 183 boleh dijadikan motivasi untuk anak yang semakin membesar tahu WHY perlu puasa apabila capai umur baligh . Apabila mereka didedahkan dengan WHY yang jelas. Ooo rupanya Allah yang suruh. Kesannya, anak akan puasa seikhlasnya kerana Allah . Jadi, di fasa latihan ini adalah …

  • Ramadhan Greeting Pop up Card

    Ramadhan Greeting Pop up Card . “Ramadhan Reflection Holiday at NALURI” telah bermula dengan rasminya pada hari ini untuk seluruh cawangan KL Selangor. Nak join? Masih dibuka lagi pendaftarannya tau šŸ˜Š . Untuk hari ini, agaknya apa ya aktivitinya? Ooo kelihatannya anak sedang melakukan aktiviti membuat “Ramadhan Greeting Pop Up Card, Ramadhan Kareem” lah . …

  • Training guru NALURI siri ketiga bagi sesi 2017

    Training guru NALURI siri ketiga bagi sesi 2017 . Ibubapa di luar sana selalu tanya pada pihak pengurusan tentang guru dan sistem pengajaran. Ia seolah satu kebimbangan yang amat besar yang terpaksa ibubapa hadapi. Kami faham. . Justeru itu, ingin kami kongsikan bahawa training guru NALURI adalah training berkala. Ia ke arah untuk melahirkan guru …