• Pentingnya Sensori dalam Mempengaruhi Pembelajaran Anak

    Pentingnya Sensori dalam Mempengaruhi Pembelajaran Anak Sensori merupakan perakara yang amat penting dalam perkembangan kanak-kanak. Selalunya kita terlalu berfokuskan kepada keupayaan kognitif dan melupakan keperluan sensori kanak-kanak. Sebenarnya kemahiran kognitif kanak-kanak akan menjadi lebih baik apabila keperluan sensori,  perkembangan sensori motor dan perkembangan persepsi motor berkembang dengan baik. Sebab itulah ketika awal usia perkembangan kanak-kanak, …

  • Parenting Workshop : Thematic Learning At Home

    Thematic Learning At Home   Mungkin ramai yang ada delima ni. Tema apa yang buat dengan anak. Tema ‘haiwan’ best tapi tema ‘dinasour’ anak lebih minat. Insya Allah di sini saya akan kongsikan panduan untuk memilih tema. Seperti yang pernah kongsikan, pembelajaran bertema seronok lagi memudahkan. Cuma kita ibu bapa perlu rancang ia menjadi seronok …

  • 3 Event Menarik Keibubapaan, Kekeluargaan, Aktiviti Kanak-kanak & latihan perguruan

    Pre School Teacher Training Kursus bersiri SATU HARI ini akan melengkapkan guru-guru Pra Sekolah dengan kemahiran perguruan Pra Sekolah yang berjaya. 19 Mac 2018 (Isnin) maklumat lanjut :- http://bit.ly/PSTTBangiMAC Holiday@NALURI   Lokasi di 6 buah cawangan Lembah Klang. Antaranya NALURI Excellence Bukit Raja, Selayang, Gombak, Melawati, Bangi Seksyen 7 dan Bangi Seksyen 3. Manakala, Lokasi di …

  • Kids Innovation Holiday @ NALURI – Pantai Timur

    Kids Innovation Holiday @ NALURI – Pantai Timur . 📢 18 – 22 March 2018! Klik di sini: https://nlieducationsdnbhd.onpay.my/order/form/149   . Lokasi di 3 cawangan Pantai Timur. Antaranya NALURI Excellence KP Perdana, Gong Badak dan Kubang Kerian . Cuti sekolah kali ini kami tampilkan dengan projek yang penuh kreativiti dan inovasi. Anak diberi peluang meneroka dan merekacipta …

  • Kids Innovation Holiday @ NALURI – Selangor

      Kids Innovation Holiday @ NALURI – Selangor. . 📢 19 – 23 March 2018! . Klik di sini: https://nlieducationsdnbhd.onpay.my/order/form/148   . Lokasi di 6 buah cawangan Lembah Klang. Antaranya NALURI Excellence Bukit Raja, Selayang, Gombak, Melawati, Bangi Seksyen 7 dan Bangi Seksyen 3 . Cuti sekolah kali ini kami tampilkan dengan projek yang penuh kreativiti dan …

  • Pre School Behaviour and Management – Bangi

      Pre School Behaviour and Management – Bangi NLI Education Sdn Bhd membawakan siri Pre School Teacher Training julung-julung kalinya di Bangi bertajuk Pre School : Classroom Behaviour and Management. . Kursus bersiri SATU HARI ini akan melengkapkan guru-guru Pra Sekolah dengan kemahiran perguruan Pra Sekolah yang berjaya. . Fokus sesi Pengurusan Bilik Darjah Dan …

  • Exploring Farm With Family, What Next?

        🌿 Exploring Farm & Parenting Workshop 🌿 🖼A one day family farm adventure and parenting workshop in a single event. The programme will highlight exciting farm activities featuring horse riding, dissecting horse anatomy virtually, bathing the horse and feeding the rabbits, turtle, rabbits and lots more. After lunch, parents will be empowered with …

  • HARAPAN ibu bapa adalah segala-galanya buat anak

        HARAPAN ibu bapa adalah segala-galanya buat anak. Kita baru sahaja memasuki tahun baru. Azam baru dan permulaan kehidupan baru lebih indah hendaknya kepada semua kita di sini. Tugasan kita sebagai ibu bapa yang paling utama ialah memberi yang TERBAIK kepada anak. Bukan memberi benda yang termahal tetapi yang terbaik anak kita perlukan. Beg …

  • Musim Persekolahan Bermula! Bantu anak suaikan diri

      Bantu anak suaikan diri   Sempena musim persekolahan yang baru bermula, ibu bapa dan anak-anak memulakan langkah mengadaptasi dengan jadual baru.   Buat ibu bapa baru, banyak yang bermain dalam fikiran, apakah yang boleh dilakukan untuk membantu anak-anak menyesuaikan diri. Baca kompilasi ini.   Set kan di minda, ia satu proses perubahan yang memerlukan …

  • CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH

      CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH . Untuk ceria bersama anak dan dalam masa yang sama membimbing mereka menjadi insan yg seimbang sebagai hambaAllah memerlukan satu seni dan pada masa yang sama ada elemen berfikir yang banyak juga.  . Dalam dunia bergaul dengan anak-anak ini banyak juga yang memerlukan strategi selain kesabaran dan disiplin yg …

  • Children are Amazing

    7 Things … What my children has thought me… As the saying goes… children is never too young to understand LOVE…. and unfortunately REJECTION too.. Bahasa paling awal anak belajar adalah bahasa perasaan, komunikasi perasaan, bicara perasaan dan hati. Sejak janin lagi anak ini sudah dapat merasai getaran tenaga perasaan dan jiwa ibu mereka dan …

  • AWAS! Anak kita belajar dari Alam Kehidupan Mereka Sendiri, Bagaimana ya?

    1. Sekiranya kita sering memberi perhatian semasa anak kita bercakap anak akan belajar budaya bercakap sopan. Orang cakap kita dengar dan cuba faham   2. Sekiranya mereka selalu digesa-gesakan paksa buat itu dan ini dia belajar untuk mendapat sesuatu melalui paksaan.   3.Sekiranya kita sering munkir janji kepada anak kita anak akan belajar untuk tidak …

  • Tips Anak Mendengar Kata

      Pastikan anak anda rasa kehadiran anda. Untuk itu maknanya kena kurangkan intai handphone. Cuba fokus kepada anak kita yang sedangmenunggu-nunggu mak dan ayahnya sehari dan ambil dia dari tadika atau taska. Walaupun kita dalam keadan penat pastikan ada senyuman dan nampak excited semasa ambil anak. Kalau penat sangat ngeteh dulu kemudian ambil anak. Sangat …

  • 10 Cara Galakkan Anak Bercakap

    1. Anak bercakap , kita boleh stimulate sepanjang masa. Bukan bila dia dah start 1 tahun, 2 tahun, tapi mmg sejak dia lahir kita perlu biasakan bercakap dengan dia. Jadi kerja kita setiap hari bercakap sebab anak anak ni perlukan foundation utk bercakap jauh lebih awal dari waktu sepatutnya dia cakap. Waktu pakai baju, tukar …

  • Internal Teachers Training 4.0

    Syukur kepada Allah kerana dengan kasih sayang dan rahmatNya ITT 4.0 telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya pada 16 & 17 September 2017 yang lalu. Alhamdulillah! Untuk makluman, dalam setahun kami ada 4 kali training. Ini menunjukkan bahawa NLI Education sdn bhd tersangatlah komited dalam melahirkan generasi guru yang berkualiti sekaligus berpemikiran kreatif, kritis dan inovatif …

  • 9 Tips Bonding dengan anak

      ⚡SEMINAR : Communication For Successful Family  . 🗓30 September 2017 🏠Dewan Seminar Menara Razak, UTM KL 🕘9.00 Pagi- 5.00 Petang . 📢Penceramah: . ✅Tuan Ahmad Shafiai Uda Jaafar @ PakUtih (Juruperunding Keluarga dan Kanak-kanak . 🔋Modul 1 (30%):  Suami Hensem, Isteri Ohsem  . ✅Noor Hayati binti Abdul Hamid (Konsultan Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Principal …

  • 9 Tips Bonding Dengan Anak

       9 tips bonding dengan anak Masa kita terhadap bersama anak, sayang sekiranya dibiarkan walaupun masa yang ada itu sedikit.  . Seringkali kita terngadah, lalu menyesal kerana tersasar memarahi, menengking, tidak berlembut, tidak meberim nasihat, tidak berjenaka. . Contohnya kita hanya mempunyai masa antara jam 6petang hingga 8malam sahaja, waktu selepas anak pulang sekolah dan …

  • To Listen is To Learn

    Kita sering teruja kalau anak kita dapat buat atau berbicara sesuatu yang diluar tahap pemikiran mereka… Bersediakah kita? Sudah tentu kita punya pelbagai kenangan bersama anak2 semasa cuti Raya Idul Adha yang lalu. Bersetujukah Tn/ Pn kalau saya katakan peluang bersama anak-anak semasa cuti Eidul Adha membawa beberapa pengajaran kepada kita… Anak punya pelbagai ide …

  • Parenting Seminar : COMMUNICATION FOR SUCCESSFUL FAMILY

    Rumahtangga yang bahagia dipengaruhi oleh komunikasi yang positif. Ia juga seterusnya mempengaruhi suasana pertumbuhan sejahtera buat anak-anak.    Suami dan isteri, pasti mempuyai impian anak berjaya dunia & akhirat. Umum juga menyedari bahawa lelaki dan perempuan mempunyai cara berfikir yang berbeza. Cara memahami sesuatu juga ada keistimewaan masing-masing .   Begitu juga dalam menjayakan pendidikan anak-anak. Corak …

  • Sambungan ; Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results

          Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results . Sambungan dari perbincangan Puan Aliya dan suaminya.. . Aliya : Abang, ingat tak bengkel Dr. Rafidah Kastawi tentang Art & Play yang saya nak daftar haritu? . Amin : Ya, ingat. Kenapa dengan bengkel tu? . Aliya : Kita boleh bawa anak-anak berumur …

  • Lukis Apa tu?

          LUKIS APA TU? . Anak-anak suka melukis. Itu cara mereka mengekspresikan diri. Tak percaya? . Dinding rumah siapa yang free dari contengan anak-anak? Pensel, krayon, pensel warna.. Di setiap penjuru, ada sahaja pameran hasil seni anak-anak kita. . Pernah kita tanya anak-anak tentang lukisan tu? Apa yang dia lukis? Siapa yang ada …

  • Workshop: Family Art Basics For Extraordinary Results

    Terima kasih kerana berminat dengan Bengkel Keibubapaan NALURI: Family Art Basics for Extraordinary Results     Kami ingin mengenengahkan bagaimana menggunakan SENI untuk membantu perkembangan anak-anak   Speaker kami, Dr. Rafidah Kastawi  merupakan seorang Kaunselor Berdaftar dan Inspirator di REST akan membincangkan bagaimana ibu bapa boleh menjadikan seni sebagai medium untuk anak dan ibubapa mengenali dan …

  • Kalau Kita Sayang Anak, Didik Mereka Agar Berdikari

    Di antara budaya yang ada sekarang ialah semua kerja rumah di serahkan kepada pembantu rumah, sehingga anak kita yang sudah pun berumr 10tahun tidak pandai nak bawa pingannya kedapur dan mengharapkan orang lain menyelesaikan kerjanya….ini adalah satu masalah besar…Anak kita tak pandai urus diri mereka lagii pada usia ini. Bagi ibu bapa yang masih muda…pesanan …

  • Melukis Pra Menulis

    Anak-anak seawal usia 1 tahun telah boleh mula memegang pensel dan menghasilkan garisan-garisan atau dalam bahasa orang yang berusia, katanya contengan. Dinding-dinding menjadi kanvas lukisan bergaris sekiranya ibu bapa tidak sempat menyuakan kertas. Malah semua anak sewajarnya diberi access mudah kepada kertas sebanyaknya. Baik, kenapa garis garis, contengan atau lukisan. Semua anak melihat dunia dari …

  • Jom Main Air di Naluri (Children Activity Day)

    Children Activity Day in Naluri come again… Book your date 5 August (around KL branches) or 12 August (Kuala Terengganu) Loading…

  • Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur

    Menginspirasi Anak Bertutur . Alhamdulillah Hari Nuzul Al-Quran tempoh hari di isi dengan bengkel menginspirasi anak bertutur di NALURI Playhouse Kuala Terengganu. Sesi ini di sampai oleh Puan Nurul Izanaa Ab. Rahman ( Patologi Pertuturan-Bahasa). . Sedikit perkongsiaan daripada Pn Ummu Atikah mengenai Bengkel tersebut. . Sesi bersama Speech Therapist semalam sangatlah membuka mata saya, …

  • TADIKA NALURI BUKIT RAJA

        Seronoknya NALURI Bukit Raja. Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama👇. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based …

  • TADIKA NALURI BANGI 2, SEKSYEN 3

      Seronoknya NALURI Selayang Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama👇. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai …

  • PLAYHOUSE NALURI KUALA TERENGGANU

    NALURI PLAYHOUSE KUALA TERENGGANU!   Untuk siapa? Khusus untuk yang anaknya 1-3 tahun, Mengapa Perlu? Peringkat umur 0 hingga 3 tahun merupakan fasa perkembangan paling pesat bagi seorang anak. Minda, tubuh badan serta aspek psikologi berkembang dengan begitu rancak. Malah perkembangan di fasa ini mengalahkan perkembangan di usia lain selepas 3 tahun. Ini kerana bayi …

  • TADIKA NALURI SELAYANG

    Seronoknya NALURI Selayang Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama👇. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai asas …