• Mari siapkan anak-anak untuk Sesi Persekolahan Tahun Baru 2019 Tahun baru, Harapan Baru.

    Banyak yang ibubapa boleh lakukan untuk persediaan anak-anak memasuki sesi persekolahan dengan lebih tenang. Purata keluarga muda di Malaysia adalah lebih kurang 3 orang anak-anak yang bersekolah ke tadika taska dan seumpama dengannya. . Ada yang darjah 4, ada yang darjah 2, dan ada yang masih di tadika. . Apa pun situasi ibubapa, ada beberapa …

  • Bagaimana menjadikan rumah kita sehebat SBP dan MRSM, walaupun anak saya di sekolah harian?

    Isu kuota SBP dan MRSM menjadi topik hangat. Seperti biasa, saya hanya berminat memandang ke hadapan. Apa yang kita boleh lakukan sebagai ibu dan bapa bagi memastikan kualiti anak yang dilahirkan nanti sehebat kualiti SBP dan MRSM, walaupun mungkin nanti anak-anak kita tidak dapat mengulangi jejak langkah kita ke SBP dan MRSM. Tulisan ini hanyalah …

  • Betapa pentingnya emosi anak dalam kehidupan seharinya mereka

    Kita nak anak dengar cakap kita tapi pada yang sama watak kita membuatkan anak lari dari kita…Sedih…. Kita nak A….buat B pula? Sampai masanya kita amalkan sunnah sebaik-baiknya,  didik anak bukan hina anak. Cakap dengan anak, beri sebab musabab sesuatu perkara tak boleh dan tak molek dilakukan… Memang memerlukan kesabaran serta kemahiran melakukannya. Sebagai penghibur …

  • Bersekolah dengan alam : kompilasi perbualan dalam kereta bersama anak-anak

    Malaysia sedang bercuti panjang. Jalan raya Malaysia sesak di semua arah Timur Barat Utara Selatan. Apatah lagi pada permulaan, dan akhir cuti. Kita semua pernah melalui perjalanan yang panjang di dalam kenderaan. Malah bersama anak-anak pangalamannya pasti berbeza dengan kita sekiranya bersendirian. Perjalanan mungkin sesingkat 1 hingga 3 jam, atau ada yang menjangkau 6-8 jam. …

  • Parenting Seminar “21st Century Parenting, Are You In?

      21st Century Parenting, Are You in??????? . “Keibubapaan Abad ke 21, Bersediakah Kita?” Eh, selalu kita dengar pembelajaran Abad ke 21 je. Sekarang ada Keibubapaan Abad 21. Nampaknya sebagai ibu bapa kita perlu tahu keibubapaan abad ke 21 ni kan Lina?” kata Azmi kepada isterinya. “Ya, kita ni sebagai ibu bapa perlu mengetahui keperluan …

  • Siri Kursus & Bengkel Pra Sekolah & Rendah

    KURSUS & BENGKEL Pendidikan Pra Sekolah & Rendah Strategi Pendidikan Awal Abad Ke 21 . Dunia pendidikan Malaysia sedang mengalami perubahan secara bertahap. Mendepani perubahan ini, panggiat bidang pendidikan perlu menyediakan diri dan organisasi agar seiring dengan perubahan ini. . ?????Pra sekolah merupakan tahap asas pendidikan kanak-kanak di Malaysia. Perubahan yang kukuh adalah bermula dari …

  • Seminar Strategi Pendidikan Awal Abad 21

    Seminar Strategi Pendidikan Awal Abad Ke 21 . ???Dunia pendidikan Malaysia sedang mengalami perubahan secara bertahap. Mendepani perubahan ini, panggiat bidang pendidikan perlu menyediakan diri dan organisasi agar seiring dengan perubahan ini.  . ?????Pra sekolah merupakan tahap asas pendidikan kanak-kanak di Malaysia. Perubahan yang kukuh adalah bermula dari peringkat asas dengan kefahaman yang tepat dan …

  • Bagaimana menjadikan rumah kita sehebat SBP dan MRSM, walaupun anak saya di sekolah harian?

    Isu kuota SBP dan MRSM menjadi topik hangat. Seperti biasa, saya hanya berminat memandang ke hadapan. Apa yang kita boleh lakukan sebagai ibu dan bapa bagi memastikan kualiti anak yang dilahirkan nanti sehebat kualiti SBP dan MRSM, walaupun mungkin nanti anak-anak kita tidak dapat mengulangi jejak langkah kita ke SBP dan MRSM. Tulisan ini hanyalah …

  • Mari siapkan anak-anak untuk Sesi Persekolahan Tahun Baru 2019 Tahun baru, Harapan Baru.

    Banyak yang ibubapa boleh lakukan untuk persediaan anak-anak memasuki sesi persekolahan dengan lebih tenang. Purata keluarga muda di Malaysia adalah lebih kurang 3 orang anak-anak yang bersekolah ke tadika taska dan seumpama dengannya. . Ada yang darjah 4, ada yang darjah 2, dan ada yang masih di tadika. . Apa pun situasi ibubapa, ada beberapa …

  • Panduan khas ibu bapa menghantar anak-anak ke tadika dan darjah 1. Olahan dari panduan khas ibu bapa NALURI Kreatif

    Bagi anak-anak berusia 3-7 tahun, ia merupakan perkara yang besar untuk berada di sekolah selama 5-9 jam bersama guru dan kawan-kawan yang baru dikenali, atau setelah lama bercuti. Apatah lagi yang belum pernah bersekolah atau pun perubahan suasana di tempat baru. Perubahan rutin akan memberi impak terhadap kestabilan emosi mereka dan memerlukan masa untuk peyesuaian …

  • Pentingnya Sensori dalam Mempengaruhi Pembelajaran Anak

    Pentingnya Sensori dalam Mempengaruhi Pembelajaran Anak Sensori merupakan perkara yang amat penting dalam perkembangan kanak-kanak. Kebiasaannya, kita terlalu memfokuskan kepada keupayaan kognitif dan melupakan keperluan sensori kanak-kanak. Hakikatnya, kemahiran kognitif kanak-kanak akan menjadi lebih baik apabila keperluan sensori,  perkembangan sensori motor dan perkembangan persepsi motor berkembang dengan baik. Oleh itu, ketika awal usia perkembangan kanak-kanak, …

  • Parenting Workshop : Thematic Learning At Home

    Thematic Learning At Home   Mungkin ramai yang ada delima ni. Tema apa yang buat dengan anak. Tema ‘haiwan’ best tapi tema ‘dinasour’ anak lebih minat. Insya Allah di sini saya akan kongsikan panduan untuk memilih tema. Seperti yang pernah kongsikan, pembelajaran bertema seronok lagi memudahkan. Cuma kita ibu bapa perlu rancang ia menjadi seronok …

  • 3 Event Menarik Keibubapaan, Kekeluargaan, Aktiviti Kanak-kanak & latihan perguruan

    Pre School Teacher Training Kursus bersiri SATU HARI ini akan melengkapkan guru-guru Pra Sekolah dengan kemahiran perguruan Pra Sekolah yang berjaya. 19 Mac 2018 (Isnin) maklumat lanjut :- http://bit.ly/PSTTBangiMAC Holiday@NALURI   Lokasi di 6 buah cawangan Lembah Klang. Antaranya NALURI Excellence Bukit Raja, Selayang, Gombak, Melawati, Bangi Seksyen 7 dan Bangi Seksyen 3. Manakala, Lokasi di …

  • Kids Innovation Holiday @ NALURI – Pantai Timur

    Kids Innovation Holiday @ NALURI – Pantai Timur . ? 18 – 22 March 2018! Klik di sini: https://nlieducationsdnbhd.onpay.my/order/form/149   . Lokasi di 3 cawangan Pantai Timur. Antaranya NALURI Excellence KP Perdana, Gong Badak dan Kubang Kerian . Cuti sekolah kali ini kami tampilkan dengan projek yang penuh kreativiti dan inovasi. Anak diberi peluang meneroka dan merekacipta …

  • Kids Innovation Holiday @ NALURI – Selangor

      Kids Innovation Holiday @ NALURI – Selangor. . ? 19 – 23 March 2018! . Klik di sini: https://nlieducationsdnbhd.onpay.my/order/form/148   . Lokasi di 6 buah cawangan Lembah Klang. Antaranya NALURI Excellence Bukit Raja, Selayang, Gombak, Melawati, Bangi Seksyen 7 dan Bangi Seksyen 3 . Cuti sekolah kali ini kami tampilkan dengan projek yang penuh kreativiti dan …

  • Pre School Behaviour and Management – Bangi

      Pre School Behaviour and Management – Bangi NLI Education Sdn Bhd membawakan siri Pre School Teacher Training julung-julung kalinya di Bangi bertajuk Pre School : Classroom Behaviour and Management. . Kursus bersiri SATU HARI ini akan melengkapkan guru-guru Pra Sekolah dengan kemahiran perguruan Pra Sekolah yang berjaya. . Fokus sesi Pengurusan Bilik Darjah Dan …

  • Exploring Farm With Family, What Next?

        ? Exploring Farm & Parenting Workshop ? ?A one day family farm adventure and parenting workshop in a single event. The programme will highlight exciting farm activities featuring horse riding, dissecting horse anatomy virtually, bathing the horse and feeding the rabbits, turtle, rabbits and lots more. After lunch, parents will be empowered with …

  • HARAPAN Ibu Bapa Adalah Segala-Galanya Buat Anak

      HARAPAN ibu bapa adalah segala-galanya buat anak Kita baru sahaja memasuki tahun baru. Azam baru dan permulaan kehidupan baru lebih indah hendaknya kepada semua kita di sini. Tugasan kita sebagai ibu bapa yang paling utama ialah memberi yang TERBAIK kepada anak. Bukan memberi benda yang termahal, tetapi yang terbaik anak kita perlukan. Beg sekolah, …

  • Musim Persekolahan Bermula! Bantu anak suaikan diri

      Bantu anak suaikan diri   Sempena musim persekolahan yang baru bermula, ibu bapa dan anak-anak memulakan langkah mengadaptasi dengan jadual baru.   Buat ibu bapa baru, banyak yang bermain dalam fikiran, apakah yang boleh dilakukan untuk membantu anak-anak menyesuaikan diri. Baca kompilasi ini.   Set kan di minda, ia satu proses perubahan yang memerlukan …

  • CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH

      CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH . Untuk ceria bersama anak dan dalam masa yang sama membimbing mereka menjadi insan yg seimbang sebagai hambaAllah memerlukan satu seni dan pada masa yang sama ada elemen berfikir yang banyak juga.  . Dalam dunia bergaul dengan anak-anak ini banyak juga yang memerlukan strategi selain kesabaran dan disiplin yg …

  • Children are Amazing

    7 Things … What my children has thought me… As the saying goes… children is never too young to understand LOVE…. and unfortunately REJECTION too.. Bahasa paling awal anak belajar adalah bahasa perasaan, komunikasi perasaan, bicara perasaan dan hati. Sejak janin lagi anak ini sudah dapat merasai getaran tenaga perasaan dan jiwa ibu mereka dan …

  • AWAS! Anak kita belajar dari Alam Kehidupan Mereka Sendiri, Bagaimana ya?

    AWAS! Anak kita belajar dari Alam Kehidupan Mereka Sendiri, Bagaimana ya? 1. Sekiranya kita sering memberi perhatian semasa anak kita bercakap, anak akan belajar budaya bercakap sopan. Orang bercakap, kita mendengar dan cuba faham.   2. Sekiranya mereka selalu digesa-gesakan, paksa buat itu dan ini, dia belajar untuk mendapat sesuatu melalui paksaan.   3.Sekiranya kita …

  • Tips Anak Mendengar Kata

    Tips Anak Mendengar Kata 1. Pastikan anak anda rasa akan kehadiran anda. Hal ini bermakna penggunaan handphone perlu dikurangkan. Cuba fokus kepada anak kita yang sedang menunggu-nunggu mak dan ayahnya seharian untuk mengambilnya dari tadika atau taska. 2. Walaupun kita dalam keadan penat, pastikan ada senyuman dan terlihat excited semasa mengambil anak. Kalau penat sangat, …

  • 10 Cara Galakkan Anak Bercakap

    10 Cara Galakkan Anak Bercakap 1. Anak bercakap, kita boleh stimulate sepanjang masa. Bukannya apabila dia sudah berumur 1 tahun atau 2 tahun. Tapi, memang sejak dia lahir, kita perlu biasakan diri untuk bercakap dengan dia. Jadi, kerja kita setiap hari adalah bercakap kerana anak-anak memerlukan foundation untuk bercakap jauh lebih awal dari waktu sepatutnya …

  • Internal Teachers Training 4.0

    Syukur kepada Allah kerana dengan kasih sayang dan rahmatNya ITT 4.0 telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya pada 16 & 17 September 2017 yang lalu. Alhamdulillah! Untuk makluman, dalam setahun kami ada 4 kali training. Ini menunjukkan bahawa NLI Education sdn bhd tersangatlah komited dalam melahirkan generasi guru yang berkualiti sekaligus berpemikiran kreatif, kritis dan inovatif …

  • 9 Tips Bonding dengan anak

        Melalui tips-tips di atas, jelaslah bahawa anak-anak mempunyai potensi yang luas dalam bahasa pada peringkat awal. Ibu bapa dan guru-guru memainkan peranan utama dalam proses perkembangan bahasa anak-anak. Oleh itu, marilah beramai-ramai sertai bengkel khas yang dianjurkan oleh NLI Education, iaitu bengkel ‘Helping Your Child to Talk’ yang akan diadakan pada 18 Ogos 2018 …

  • 9 Tips Bonding Dengan Anak

       9 tips bonding dengan anak Masa kita terhadap bersama anak, sayang sekiranya dibiarkan walaupun masa yang ada itu sedikit.  . Seringkali kita terngadah, lalu menyesal kerana tersasar memarahi, menengking, tidak berlembut, tidak meberim nasihat, tidak berjenaka. . Contohnya kita hanya mempunyai masa antara jam 6petang hingga 8malam sahaja, waktu selepas anak pulang sekolah dan …

  • To Listen is To Learn

    Kita sering teruja jika anak kita dapat buat atau berbicara tentang sesuatu di luar tahap pemikiran mereka… Bersediakah kita? Sudah tentu kita mempunyai pelbagai kenangan bersama anak-anak semasa cuti Raya Idul Adha yang lalu. Bersetujukah Tn/ Pn jika saya katakan bahawa peluang bersama anak-anak semasa cuti Eidul Adha membawa beberapa pengajaran kepada kita. Antaranya ialah: …

  • Parenting Seminar : COMMUNICATION FOR SUCCESSFUL FAMILY

    Rumahtangga yang bahagia dipengaruhi oleh komunikasi yang positif. Ia juga seterusnya mempengaruhi suasana pertumbuhan sejahtera buat anak-anak.    Suami dan isteri, pasti mempuyai impian anak berjaya dunia & akhirat. Umum juga menyedari bahawa lelaki dan perempuan mempunyai cara berfikir yang berbeza. Cara memahami sesuatu juga ada keistimewaan masing-masing .   Begitu juga dalam menjayakan pendidikan anak-anak. Corak …

  • Sambungan ; Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results

          Workshop : Family Art Basics for Extraordinary Results . Sambungan dari perbincangan Puan Aliya dan suaminya.. . Aliya : Abang, ingat tak bengkel Dr. Rafidah Kastawi tentang Art & Play yang saya nak daftar haritu? . Amin : Ya, ingat. Kenapa dengan bengkel tu? . Aliya : Kita boleh bawa anak-anak berumur …